بررسی تأثیر کودهای زیستی، آلی و شیمیایی بر روی کمیت و کیفیت اسانس گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare) | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 7، دوره 5، شماره 2، آذر 1392، صفحه 63-72 اصل مقاله (383.58 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
امیر یونسیان* 1؛ پرویز رضوانی مقدم2؛ احمد غلامی3 | ||
1کارشناس ارشد اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد | ||
2استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد | ||
3دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تاثیر کودهای زیستی، آلی و شیمیایی بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی رازیانه Foeniculum vulgare Mill.))، آزمایشی با 11 تیمار و 3 تکرار، بهصورت بلوکهای کامل تصادفی به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: 1- کود اوره(N)، 2- گـــونه M1 میکوریزا (G)(Glomus mosseae) 3- گونه M2میکوریــــزا (Glomus intraradices)، 4- کود گاوی (F)، 5- گـــونه + M1گونه M2، 6- کود اوره (N) + گونه M1 7- کود اوره (N) + گونه M2، 8-کود گاوی (F) + گونه M1، 9- کود گاوی (F) + گونه M2، 10- کود گاوی (F) + کود اوره (N)، 11- شاهد C (عدماستفاده از کود). نتایج این بررسی نشان داد که بین تیمارها از نظر تأثیر بر درصد اسانس اختلاف معنیداری وجود نداشت ولی این تیمارها از نظر تأثیر بر اجزای تشکیلدهنده اسانس (عملکرد) اختلاف معنیداری را نشان دادند. نتایج حاصل از آزمایش نشان دادکه بیشترین و کمترین درصد اسانس بهترتیب در تیمارهای شــاهد ( 85/1%) و تیمــار + M1 M2 (25/1%) حاصل شد. بیشترین عملکرد اسانس بهمقدار 64/24 (لیتر در هکتار) با کاربرد کود گاوی (8 تن در هکتار) بهدست آمد. مهمترین ترکیبات تشکیلدهنده اسانس شامل: آنتول، فنکون، لیمونن و استراگول میباشد و بیشترین میزان آنتول در اسانس (301/81%) و کمترین درصد فنکون (532/8%)، استراگول (05/3%) و لیمونن (231/3%) در اسانس در تیمار میکوریزا گونه (Glomus intraradices) M2 بهدست آمد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ رازیانه؛ کود اوره؛ کود گاوی؛ میکوریزا | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The Effect of Organic, Biological and Chemical Fertilizers Application on the Quantity and Quality of Essential Oil of Foeniculum vulgare (Fennel) | ||
نویسندگان [English] | ||
amir yonesian1؛ parviz rezvani mogadam2؛ ahmad gholami3 | ||
چکیده [English] | ||
In order to evaluate the effect of different biological and organic fertilizer on quality and quantity of fennel (Foeniculum vulgare Mill) essential oil, an experiment was conducted at Faculty of Agriculture Research field of Shahrood University of Technology in 2010. The experiment was conducted in a completely randomized block design with 11 treatment and three replications. The experimental treatments were 1- urea fertilizer (N) 2- M1 mycorhiza strain (Glomus mosseae) 3- M2 mycorrhiza strain (Glomus intraradiceae) 4- Cow manure (F) 5- M1 mycorrhiza strain + M2 mycorrhiza strain 6- urea fertilizer (N) + M1 mycorrhiza strain 7- urea fertilizer (N) + M2 mycorrhiza strain 8- Cow manure (F) + M1 mycorrhiza strain 9- Cow manure (F) + M2 mycorrhiza strain 10- Cow manure (F) + urea fertilizer (N) 11- control (without any fertilizer) (C). There were no significant differences between different treatments in terms of seed essential oil percentage but there were significant differences between different treatments in terms of seed essential oil yield components (at 5% level). Results showed that the highest and the lowest percentage of essential oil contents were obtained in control (C) (1.85%) and M1 mycorrhiza strain + M2 mycorrhiza strain (1.25%). The highest essential oil yield (24.64 l/ha) was obtained with use cow manure (8 ton/ha) treatment. Based on GC\MS analysiss the importance components of essential oil were anethole, fenchone, limonene and estragole. The highest anethole (81.301%) and the lowest fenchone(8.532%), estragole (3.05%) and limonene (3.231%) in essential oil content were obtained in M2 mycorrhiza strain. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Apiaceae, Cow manure, Essence components, Mycorrhiza, Urea fertilizer | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,349 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,462 |