تأثیر مرحله برداشت میوه بر مقدار و ترکیب اصلی در اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare) بومی همدان | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 1، دوره 4، شماره 2، آذر 1391، صفحه 1-9 اصل مقاله (461.21 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
رضا شاه¬حسینی1؛ محمّد دولتی1؛ فاطمه سفیدکُن2؛ علی عزیزی* 3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت¬ مدرس، تهران | ||
2استاد شیمی آلی (فیتوشیمی)، موسسه تحقیقات جنگل¬ها و مراتع کشور، پیکان شهر، تهران | ||
3استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
چکیده | ||
انتخاب مرحله و زمان مناسب برداشت در یک منطقه خاص با توجه به گونه گیاه دارویی و اندام حاوی اسانس میتواند یکی از عــوامل مهم و تأثیرگذار بر کیفیّت و کمیّت اسانس باشد. در پژوهش حاضر، بهترین مرحله برداشت در پرورش گیاه رازیانه Foeniculum vulgare، توده بومی همدان که از رایجترین تودههای در حال کشت و کار ایران میباشد، مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در یک سال زراعی انجام پذیرفت. میوهها در دو مرحله واکسیشدن و رسیدگی کامل برداشت شد و پس از خشکشدن در سایه، اسانس آن به روش تقطیر گردشی با دستگاه کلونجر استخراج گردید و بازده اسانس به روش وزنی-وزنی اندازهگیری شد. پس از ارزیابی کمیّت اسانس، کیفیّت آن با استفاده از دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC-MS) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مرحله رشدی میوه هنگام برداشت، اثر معــنیداری بر مقدار اسانس در میوه رازیانه دارد. بهطوریکه که بیشترین درصد اسانس در وزن خشک (43/3%)، مربوط به مرحله واکسی میوه بود. نتایج حاصل از شناسایی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس نیز نشان داد که بیشترین جزء اسانس در هر دو مرحله برداشت آنتول است که مقدار آن حدود 76% برآورد شد. این یافته حاکی از آن است که درصد ترکیبات تشکیلدهنده اسانس تحت تاثیر مرحله برداشت قرار نمیگیرد ولی بهطورکلی در مرحله واکسیشدن میوه، این اندام دارای مقدار اسانس بیشتری نسبت به مرحله رسیدگی کامل میوه است. | ||
کلیدواژهها | ||
رازیانه؛ مرحله برداشت؛ اسانس؛ کمیّت؛ ترکیب اصلی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Influence of Harvest Stage of Fruits on Essential Oil Quantity and Main Component in Fennel (Foeniculum vulgare) Endemic of Hamedan | ||
نویسندگان [English] | ||
Reza Shahhoseini1؛ Mohammad Dolati1؛ Fatemeh Sefidkon2؛ Ali Azizi3 | ||
1M.Sc. student, Department of Horticultural Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran | ||
2Professor of Phytochemistry, Department of Research Institute of Forests and Rangelands, paykan city, Tehran | ||
3Assistant Professor, Department of Horticultural Sciences, Bu-Ali Sina University, Hamedan | ||
چکیده [English] | ||
Indication of the harvest time for spice and aromatic plants could be one of the most important factors on quality and quantity of the essential oil of a plant cultivated in the special region. The present study was conducted to define the suitable time for harvesting of Fennel (Foeniculum vulgare) fruits, landrace of Hamedan. Fennel seeds purchased from Hamedan were cultured in college of Agriculture (Tarbiat Modares University) in Tehran. The experiment performed with three replications based on the randomized complete block design (RCBD). Fruits were harvested in two stages (waxy and full ripe). Then dried in the shade and their essential oils extracted by hydro-distillation method using Clevenger apparatus. After evaluation of the essential oil quantity, the quality of essential oil was analyzed using Gas Chromatography (GC) and Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS).The results showed that harvest time influences significantly the quantity of essential oils. Also the results showed that the highest percentage of essential oil obtained in waxy phase (% 3.43). Dominant component in the essential oils at both stages was Anethole which defined to be %76 of total amount of essential oil content. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Fennel (Foeniculum vulgare), Harvest stage, Essential oil, Quantity, Main component | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,512 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,042 |