تأثیر پیوند و تنش دمایی بر شاخصهای رشدی و فیزیولوژیکی خیار پیوندی بر کدو حلوایی و مسمایی | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 8، دوره 13، شماره 2، اسفند 1400، صفحه 91-105 اصل مقاله (1.04 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2022.17084.1866 | ||
نویسندگان | ||
صابر محمدنیا1؛ مریم حقیقی* 2؛ علی فرهادی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران | ||
2استادیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران | ||
3استادیار، بخش باغبانی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، اصفهان، ایران | ||
چکیده | ||
جهت بررسی اثر پیوند خیار (Super daminos Cucumis sativus var.) بر روی پایههای کدوی حلوایی توده اصفهان (Cucurbita moschata var. Isfahan) (Ri) و کدوی مسمایی (Cucurbita pepo) (Rm) و مقایسه آن با خیار غیرپیوندی (Rn) و پیوند خیار روی خیار (خودی) (Rc) بهعنوان شاهد، آزمایشی بهصورت آزمایش مرکب در مکان در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو تیمار دمای مطلوب رشد خیار (2±27 درجه سانتیگراد) و دمای کمینه رشد خیار (2±15 درجه سانتیگراد) بهترتیب بهعنوان شاهد و تنش دمایی پایین با چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. نتایج پژوهش نشان داد که وزنخشک شاخساره در اثر تنش دمایی بهطور معنیداری کاهش یافت و پیوند بر پایه کدو حلوایی و مسمایی باعث افزایش معنیداری وزنخشک شاخساره تحت تنش دمایی شد. پیوند بر پایه کدو حلوایی و پایه خودی باعث افزایش میزان کلروفیل در شرایط بدون تنش نسبت به سایر تیمارها شد. در شرایط تنش دمای پایین پیوند خیار بر پایه کدو مسمایی باعث افزایش معنیدار فتوسنتز نسبت به تیمار غیرپیوندی، پایه خودی و پیوند بر پایه مسمایی شد. هدایت مزوفیلی در اثر تنش دمایی بهطور معنیداری کاهش یافت و پیوند بر پایه مسمایی باعث افزایش جزئی در هدایت مزوفیلی شد. بهطورکلی پایه کدو بومی اصفهان با بهبود برخی فاکتورهای رشدی و فیزیولوژیکی تحمل خیار را به تنش دمایی نسبت به گیاهان غیرپیوندی افزایش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
فتوسنتز؛ میوه؛ فنول؛ آنتیاکسیدان؛ ریشه | ||
موضوعات | ||
اصلاح و فیزیولوژی سبزی ها | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The Effect of Grafting and Temperature Stress on Growth and Physiological Characteristics of Cucumber plants Grafted on Cucurbita moschata and Cucurbita pepo | ||
نویسندگان [English] | ||
Saber Mohammadnia1؛ Maryam Haghighi2؛ Ali Farhadi3 | ||
1MSc Student, Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran | ||
2Assistant Professor, Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran | ||
3Assistant Professor, Department of Horticulture, Isfahan Research Center of Agriculture and Natural Resources, Isfahan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
To evaluate the effect of grafting cucumber (Cucumis sativus var. Super daminos) on Cucurbita moschata collected in Isfahan and Cucurbita pepo on plant growth and physiology, comparing with self-grafted and non-garfted as a control an experiment was designed. The experiment based on carried out as a compound experiment based on a completely randomized design (CRD) with 4 replications. Treatments were temperature included optimum temperature (27±2) and cold temperature (12±2) on cucumber (Cucumis sativus var. Super daminos) in the greenhouse of Isfahan University of Technology. Results were shown that the dry weight of the shoot decreased with temperature stress and grafting on C. moschata and C. pepo (Isfahan) enhance the dry weight of the shoot under stress. Grafting on Isfahan rootstock and self-grafted cucumber increased chlorophyll content compare with other treatments in optimum condition. Grafted cucumber on C. pepo (Isfahan) increased photosynthesis compare with other treatments in stress conditions. Mesophyll conductance decreased in stress temperature and grafting on C. pepo (Isfahan) improved it. Generally, grafting on C. pepo (Isfahan) with improving some growth and physiological characteristics of cucumber increased it tolerate to low temperature compare with non-grafted plants. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Photosynthesis, Fruit, Phenol, Antioxidant, Root | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 202 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 224 |