تعیین نیاز سرمایی و گرمایی و تغییرات وزن جوانههای گل در چند رقم گیلاس و آلبالو | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
دوره 12، شماره 2، آذر 1399، صفحه 131-142 اصل مقاله (529.87 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2019.15955.1827 | ||
نویسندگان | ||
اکبر انگوتی1؛ جعفر حاجی لو* 2؛ فرهنگ رضوی3 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
2استاد، گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
3دانشیار، گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | ||
چکیده | ||
از مهمترین عواملی که شکوفهدهی درختان مناطق معتدله را تحت تأثیر قرار میدهد مقدار دماهای دریافتی توسط جوانهها میباشد. پژوهش حاضر بهمنظور تعیین نیاز سرمایی و گرمایی جوانههای زایشی گیلاس ارقام زودرس، سیاه شبستر، زرد مشهد و یک ژنوتیپ از آلبالو در آزمایشگاه بیولوژی گلدهی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال 1394 انجام شد. از تاریخ 3 آبان شاخههای یکساله با قطر و طول حدود 1 و 30 سانتیمتر در هر هفته پس از برداشت از درخت به اتاقک رشد منتقل شدند. تغییرات وزن جوانهها در طول دوره رکود بهصورت هفتگی ارزیابی و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 5 تکرار تجزیه شد بهطوریکه هر رقم بهعنوان یک کرت اصلی و به تعداد 4 رقم و تاریخهای مختلف نمونهبرداری بهعنوان فاکتور فرعی انتخاب گردیدند. برای محاسبه نیاز سرمایی از 5 مدل مختلف استفاده شد و همچنین مدل GDH مبنای تعیین نیاز گرمایی جوانه قرار گرفت. در تمامی مدلها آلبالو کمترین (752 ساعت) و گیلاس رقم سیاه شبستر (961 ساعت) بیشترین میزان نیاز سرمایی را داشتند و نیاز سرمایی ارقام زرد مشهد و زودرس بهترتیب 780 و 867 ساعت بود. برای نیاز گرمایی نیز آلبالو و رقم سیاه شبستر بهترتیب کمترین و بیشترین نیاز گرمایی (4053 و 5458 درجه ساعت رشد) را داشتند که این صفت برای زرد مشهد و زودرس بهترتیب 5421 و 4614 بود. همچنین بیشترین میزان وزنتر و خشک قبل و بعد از قرارگیری در اتاقک رشد در رقم سیاه شبستر و کمترین این میزان در آلبالو مشاهده شد. | ||
کلیدواژهها | ||
جوانههای زایشی؛ مدل GDH؛ وزن جوانه؛ واحد سرمایی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Determination of Chilling and Heat Requirements and Changes in Buds Weight in Several Cultivars of Sweet and Sour Cherry | ||
نویسندگان [English] | ||
Akbar Angooti1؛ Jafar Hajilou2؛ Farhang Razavi3 | ||
1MSc Student Former, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran | ||
2Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran | ||
3Associate Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
The most important factors affecting the blossoming of trees in temperate regions is the amount of temperature received by the buds. In order to evaluation of chill and heat requirement in flower buds of three cultivars of sweet cherry (Zard mash-had, Zoodras and Siah Shabestar) and one genotype of sour cherry, an experiment was conducted at the flower biology laboratory of faculty of agriculture, Tabriz University in 2015.From the 3rd of Aban, branches of one year old with diameter and length of about 1 and 30 cm recpectively, each week after harvest from the tree were transferred to the growth chamber. The weight changes of buds during the dormancy were evaluated weekly and analyzed in a randomized complete block design with 5 replications so that each cultivar was selected as a main plot and four varieties and different sampling dates were selected as sub factor.5 different models were used for estimating of chilling requirement and also GDH model was the basis for determining the heat requirement of the bud. In all models sour cherry had the lowest (752 hours) and Siah Shabestar (961 hours) had the highest chilling requirement, and also Zoodras and Zard Mash-had were 780 and 867 hours. Sour Cherry and Siah Shabestar had the least and the most heat requirement (4053 and 5458 GDH) respectively and the value of this feature was 5421 and 4614 respectively, for Zard Mash-had and Zoodras. Also the highest and lowest fresh and dry weights before and after placement in the growth chamber were observed in Siah Shabestar and sour cherry respectively. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Flowering buds, GDH model, Bud weight, Chill unit | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 220 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 207 |