اثرات پرایمینگ بذر در مزرعه و تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم سویا (.Glycine max L) در همدان | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 2، دوره 2، شماره 2، آذر 1389، صفحه 17-28 اصل مقاله (637.81 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
حسن راه چمندی1؛ محمدعلی ابوطالبیان* 2؛ گودرز احمدوند3؛ آژنگ جاهدی4 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا | ||
2استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا | ||
3دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا | ||
4عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان | ||
چکیده | ||
جهت بررسی اثرات پرایمینگ در مزرعه و تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم سویا، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1388 در همدان اجرا گردید. تاریخ کاشت در دو سطح (پانزدهم و سی و یکم خرداد ماه) در کرتهای اصلی و رقم (شامل سه رقم L17، M9 و M7) به همراه پرایمینگ (در 4 سطح شامل پرایم کردن به مدت 4 ساعت در محلولهای روی 02/0 درصد، نیترات پتاسیم 4/0 درصد، آب معمولی و بدون پرایمینگ) بهصورت فاکتوریل در کرتهای فرعی قرار گرفتند. عملکرد دانه، اجزاء عملکرد، عملکرد بیولوژیکی و ارتفاع گیاه در تیمارهای آزمایشی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با تاخیر در کاشت، عملکرد و تعداد نیام در شاخه فرعی بهطور معنیداری کاهش یافت. رقم M9 در اکثر صفات به جز تعداد دانه در هر نیام شاخه فرعی و ارتفاع بوته نسبت به دو رقم دیگر برتری داشت. در دو رقم M7 و M9 پرایمینگ با روی و آب معمولی توانست اثر منفی تاخیر کاشت، در صفات تعداد نیام در ساقههای اصلی و فرعی را جبران نماید. در مقایسه اثر متقابل رقم و تیمار پرایمینگ بر عملکرد، رقم M9 در پرایم با آب معمولی بیشترین واکنش مثبت را نشان داد و عملکردی به مقدار 4285 کیلوگرم در هکتار تولید نمود که این میزان 35 درصد بیشتر از تیمار بدون پرایم بود. | ||
کلیدواژهها | ||
اجزا عملکرد؛ پرایمینگ بذر در مزرعه؛ تاریخ کاشت؛ سویا؛ عملکرد | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effects of On-farm Seed Priming and Sowing Date on Yield and Yield Components of Three Soybean Cultivars (Glycine max L.) in Hamedan | ||
نویسندگان [English] | ||
Hassan Rahchamandi1؛ Mohammadali Aboutalebian2؛ Godarz Ahmadvand3؛ Ajang Jahedi4 | ||
1Former M.Sc student, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan | ||
2Assistant professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan | ||
3Associate professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan | ||
4Faculty member of Agricultural and Natural Resources Research Center of Hamedan | ||
چکیده [English] | ||
In order to determine the effects of on-farm seed priming and sowing date on yield and yield components of three soybean cultivars, an experiment was conducted in Hamedan in 2009, as split plot factorial in a randomized complete block design with three replications. Main plots were representative of two sowing date (June 5 th & June 21 st) while subplots included combinations of soybean cultivars (L17, M7 and M9) and priming treatments (soaking seeds for 4 hours in 0.02% zinc solution, 0.4% potassium nitrate solution, tap water and no-primed). Yield and yield components, biological yield, harvest index and plant height were measured. Results showed that, late sowing caused to significant reduction in harvest index, yield and pod number per lateral branch. M9 cultivar in the most traits except seed number per pod of lateral branch and plant height, was better than two other cultivars. In M7 and M9 cultivars priming with zinc solution and tap water could compensate late sowing negative effect on pod number per main stem and lateral branch. Considering to interactions between cultivars and priming treatments on the yield, M9 cultivar under tap water priming showed the most positive reaction and showed yield of 4285 kg per hectare which was about 35 percent more than of no-primed treatment. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
On-farm seed priming - Sowing date - Soybean -Yield - Yield components | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,137 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 5,113 |