بررسی توان تحمل به شوری و خشکی جدایه¬های ریزوبیومی هم¬زیست عدس در شرایط دیم | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 6، دوره 2، شماره 1، خرداد 1389، صفحه 59-68 اصل مقاله (344.77 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
حسین¬علی علیخانی* 1؛ لیلا محمدی2 | ||
1دانشیار گروه مهندسی علوم خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
2کارشناس گروه مهندسی علوم خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
چکیده | ||
در این پژوهش 220 جدایهی ریزوبیومی از دو دشت عمده کشت دیم عدس یعنی دشت مغان و دشت کوهین نمونهبرداری و مورد آزمون قرار گرفت. با انجام آزمایشهای آزمایشگاهی و گلخانهای از صحت جنس، گونه و خلوص 184 سویه ریزوبیوم لگومینوزاروم بیووار ویسیه (Rlv) Rhizobium leguminosarum b.v. viciea (lenti) همزیست عدس اطمینان حاصل شد. در تست تحمل به شوری جدایههای ریزوبیومی همزیست عدس از محیط کشت YMA+ BTB و نمک NaCl در شوریهای 10، 20، 30، 40 و dS/m 50 انجام شد. از بین 184 سویهی ریزوبیومی همزیست عدس تعداد 101 سویه ریزوبیومی کاملا حساس (EC=10 dS/m) و تعداد 25 سویه بهعنوان خیلی متحمل و 10 سویه (8+2) بهعنوان سوپر استرینهای کاملا متحمل به شوری بودند. تعداد باکتریهای ریزوبیومی رشد یافته مربوط به دشت کوهین در شوریهای 10 تا 50 بهترتیب 55، 51، 50، 27 و 8+29 سویه بود در صورتی که در دشت مغان این اعداد به ترتیب برابر 46، 42، 21، 8 و2+6 بود، بهطور کلی باکتریهای ریزوبیومی دشت کوهین تحمل به شوری بیشتری نسبت به باکتریهای ریزوبیومی دشت مغان داشتند. در این پژوهش میزان تحمل به خشکی سویههای ریزوبیومی در محیط کشت PEG+ YMB انجام پذیرفت. در این آزمون میزان خشکی بر اساس دانستیهی نوری (O.D) سوسپانسیون باکتریایی تعیین گردید. میزان تحمل به خشکی باکتریهای ریزوبیومی در چهار سطح کاملا متحمل، متحمل، حساس و کاملا حساس بهترتیب برابر با O.D> 0.5، O.D=0.4-0.5، O.D=0.3-0.4, و O.D < 0.3 گروهبندی شد. از بین 10 سوپراسترین (سویههای کاملا متحمل) انتخاب شده در آزمون میزان تحمل به خشکی، باکتریهای برتر دشت مغان شامل 6 سویه؛ در صورتیکه باکتریهای برتر مربوط به دشت کوهین 2 سویه بود. در نهایت امید است که سوپراسترینهای انتخابی این مرحله از پژوهش از نظر تحمل به شوری و خشکی بتواند در مراحل بعدی طرح مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
خشکی؛ شوری؛ ریزوبیوم؛ سدیم کلراید- پلی اتیلن گلیکول | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Assessing Tolerance of Rhizobial - Lentil Symbiosis Isolates to Salinity and Drought in Dry Land Farming Condition | ||
نویسندگان [English] | ||
Hosseinali Alikhani1؛ Leila Mohammadi2 | ||
1Associate Porfessor in Soil Science Engineering Department., Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj | ||
2Research Officer in Soil Science Engineering Department., Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj | ||
چکیده [English] | ||
In this research 220 rhizobial bacteria were isolated from two lentil dry land farming flat plains of Moghan and Koohin, and then they were tested in vivo and in vitro to assurance of 184 purified strains of rhizobium leguminosarum biovar vicial (lentil). BTB +YMA culture media with different levels of salinity by NaCl (10, 20 …50dS/m) was used in saline tolerance test of rhizobial lentil symbiosis strains. Among 184 rhizobial strains, 101 strains were completely sensitive (EC=10 dS/m) and 25 strains were very tolerant and 10 strains were super strains which were completely tolerant to salinity. The number of Koohin flat plain grown rhizobial strains in salinity levels of 10 to 50 was respectively 55, 51, 50, 27, 29 while for Moghan flat plain , these numbers were as 46,42, 21, 8 and 6. Altogether Koohin flat plain rhizobacteria were more high saline tolerant than Moghan flat plain rhizobacteria. Drought tolerance test of rhizobial strains was performed in PEG 6000 +YMA culture media. The drought level was evaluated based on optical density of bacterial suspension in this test. Drought tolerance of rhizobacteria were grouped in 4 levels of completely tolerant, tolerant, sensitive and completely sensitive by optical density of OD0.5, respectively. Among 10 super strains(very completely tolerant) which are thoroughly tolerant, 6 super strains of Moghan flat plain and 8 super strains of Koohin flat plain were selected. At last we hope that the super strains (salinity and drought) in this step of research can be used in later green house studies. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Drought, NaCl, PEG, Rhizobium, Salinity | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,470 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,388 |