اثر شوری آب آبیاری بر جوانه¬زنی، سبز شدن، عملکرد بیولوژیکی و کمیت و کیفیت اسانس بادرشبویه (Dracocephalum moldavica L.) | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 3، دوره 2، شماره 1، خرداد 1389، صفحه 25-34 اصل مقاله (309.38 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
سعید دوازده امامی* 1؛ محمد¬رضا جهانسوز2؛ داریوش مظاهری3؛ فاطمه سفیدکن4 | ||
1استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان | ||
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
3استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
4استاد گروه فیتو شیمی، موسسه تحقیقات جنگل¬ها و مراتع کشور، کرج | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی تاثیر شوری آب آبیاری بر مراحل مختلف رشد گیاه بادرشبویه سه گروه آزمایش در ژرمیناتور، گلخانه و مزرعه در قالب طرحهای کاملا تصادفی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان انجام شد. در مرحله جوانهزنی، تاثیر شوری آب آبیاری بر جوانهزنی بذر با اعمال تیمارهای شوری شاهد (3/0) تا 39 دسیزیمنس بر متر (در مجموع 14 تیمار) با 4 تکرار بررسی شد. بالاترین درصد و سرعت جوانهزنی در تیمار شاهد به ترتیب 96 درصد و 7/14 جوانه در روز و کمترین میزان در تیمار شوری 39 دسیزیمنس بر متر به میزان صفر برای هر دو صفت بهدست آمد. تاثیر شوری بر صفت سرعت جوانهزنی شدیدتر از تاثیر بر درصد جوانهزنی بود. در مرحله سبزشدن در گلخانه بالاترین درصد و سرعت سبز شدن در تیمار شاهد به میزان 59 درصد و 8/24 جوانه در روز در شوری شاهد و کمترین میزان صفر در هر دو صفت در شوری 12 دسیزیمنس بر متر بهدست آمد. در مزرعه، تیمارهای شوری 3/0، 3، 6، 12، 15، 18، 21 دسیزیمنس بر متر پس از مرحله 10-8 برگی گیاه در 3 تکرار بر گیاه اعمال شد. این تیمارها بر صفت عملکرد بیولوژی در سطح یک درصد اثر معنیدار داشت. بالاترین میزان عملکرد بیولوژی در تیمار شاهد به میزان 1041 و کمترین میزان در تیمار 21 دسیزیمنس برمتر به میزان 256 گرم ماده خشک در مترمربع بهدست آمد. با افزایش شوری ارتفاع گیاه از 7/75 سانتیمتر در شاهد به 9/41 سانتیمتر در تیمار آخر کاهش یافت. تاثیر شوری بر درصد اسانس از نظر آماری معنیدار نبود. بازده اسانس در واحد سطح از 3/3 در تیمار شاهد تا 9/0 میلیلیتر در مترمربع در تیمار 21 دسیزیمنس تغییر نمود. تجزیه کیفی اسانس نشانداد که در تیمارهای مختلف مجموع 5 جز مهم اسانس یعنی نرال، ژرانیول، ژرانیال، نریل استات و ژرانیل استات از 4/64 تا 3/81 درصد تغییر داشت، اما این تغییرات از روند خاصی پیروی نکرد. بهطور خلاصه از نتایج این پژوهش مشخص میشود، در گیاه بادرشبویه حساسترین مرحله به شوری مرحله سبز شدن است و شوری بر عملکرد بیولوژی و عملکرد اسانس در واحد سطح تاثیر معنیدار دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
بادرشبویه؛ شوری؛ عملکرد بیولوژیکی؛ جوانه¬زنی؛ اسانس | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effects of Irrigation Water Salinity on Germination, Emergency, Biological Yield, Essence Quality and Quantity of Moldavian Balm (Dracocephalum moldavica L.) | ||
نویسندگان [English] | ||
Said Davazdahemami1؛ Mohammad Reza Jahansooz2؛ Darush Mazaheri3؛ Fatemeh Sefidkon4 | ||
1Academic member of Agriculture and Natural Resources Center of Esfahan | ||
2Associated professor, Department of Agronomy, Tehran University, Karaj Campus | ||
3professor, Department of Agronomy, Tehran University, Karaj Campus | ||
4Professor of Forests and Ranglands Research Institute, Karaj | ||
چکیده [English] | ||
In order to evaluate effects of water salinity of irrigation on different growth stages of moldavian balm 3 sets of experiments were conducted in agricultural and Nutural Resources Center of Esfahan in 2007. In germination stage, 14 water salinity treatments ( 0.3 – 39 dS/m) with 4 replications were applied on seeds in germinator, In emergency stage in greenhouse and in field 8 water salinity treatments were applied. According to the results, maximum and minimum germination percent and rate were obtained in control ( 96 % , 14.7 seed per day ) and 39 ds/m ( 0 % and 0) respectively. About 59 % of seeds in control and 0% in 12 dS/m were emergenced and maximum emergencing rate was 24.8 seed per day in control. In the field, maximum and minimum biological yields were 1041 and 256 gr/m2 dry biomass in control and 21 dS/m respectively. By increasing salinity from 0.3 to 21 dS/m, hieght of plants reduced from 75.7 cm to 41.9 cm and amount of essence in m2 reduced from 3.3 cc to 0.9 cc. There was no significant difference between percent of essence in various treatments. Basic components of essence (neral, geraniol, geranial, neryl acetate and geranil acetate) varied from 64.4% to 81.3%. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Moldavian balm, Water salinity, Essence, Seed germination | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,788 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 6,331 |